GEZONDE RECEPTEN BOORDEVOL ENERGIE

ACAI BOWL.

Açai is de laatste jaren wereldwijd enorm populair geworden. En ja, ik ben zelf fan van het eerste uur! Daarom deel ik heel graag enkele recepten waarin deze wonderlijk besjes centraal staan. Maar even belangrijk als de talrijke gezondheidsvoordelen blijft misschien wel ... hoe zeg je nu precies açai. Het klinkt als aa-saa-ie. Zo ... we gaan weer verder 😊

Açai is afkomstig van een braziliaanse palmboom waaraan grote trossen kleine donkerpaarse bolletjes groeien. Een probleem: de bessen bederven zeer snel. Zelfs al enkele uren na de pluk. Ze hebben dus een korte houdbaarheid en omwille daarvan kopen we ze meestal reeds verwerkt of ingevroren. De bessen smaken een beetje naar chocolade. Dit komt door de aanwezigheid van polyfenolen, waarmee ze ook meteen het etiket van superantioxidant kregen opgekleefd.

KLASSIEKE BOWL

  • 100 gram acai bessen, bevroren
  • ½ banaan, rijp
  • 80 gram bessenmix, vers of bevroren
  • 100 gram magere griekse of plantaardige yoghurt

Afwerking: suikerarme granola, zaden, cacoa nibs, ...

Bereiding:

Mix de bevroren açai-bessen samen met alle andere ingrediënten tot een smeuïg geheel. Hiervoor kan een staafmixer of blender worden gebruikt. Strooi er knapperige granola over en andere gezonde toppings naar keuze.

HAVERMOUTBOWL

  • 100 gram açai bessen, ontdooid
  • 80 gram havermoutvlokken
  • Plantaardige melk
  • ½ appel, vers in kleine blokjes
  • 1 banaan, rijp
  • 5 gram lijnzaad of chiazaad
  • snuifje kaneel

Afwerking: enkele halve schijfjes kiwi en fijngehakte noten

Bereiding:

Doe alle droge ingrediënten - behalve de açai-bessen en de stukjes appel - in een steelpannetje. Voeg plantaardige melk toe tot de massa volledig onder staat. Verwarm op een laag vuurtje. Wanneer een romige massa ontstaat, mogen de bessen en stukjes appel erbij worden gedaan. Laat nog enkele minuten staan (niet meer koken) zodat de açai goed kan absorberen. Werk af met halve schijfjes kiwi en fijngehakte noten.