GEZONDE RECEPTEN BOORDEVOL ENERGIE
PIZZA MET BLOEMKOOLDEEG.
Everybody loves pizza! Toch?! Helaas houd je er vaak een opgeblazen en overvol gevoel aan over omwille van het hoge vet- en zoutgehalte. Een probleem dat nochtans heel eenvoudig valt op te lossen: de bloemkoolpizza! Of beter gezegd een bodem niet vervaardigd uit klassiek deeg (bloem en water), maar bloemkool. Bovendien is dit een geweldig alternatief voor mensen die allergisch of intolerant zijn aan gluten.
Ingrediënten:
1 middelgrote bloemkool
50 gram geraspte parmezaanse kaas
1 ei
snuifje peper en zout
1 theelepel tijm
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de bloemkool in roosjes en was ze onder stromend water.
- Maal ze vervolgens fijn tot parelcouscous met behulp van een blender.
- Stort de fijngemalen bloemkool in een afgesloten kom en stoom gedurende 5 minuten gaar in de microgolf op 1000 watt.
- Laat afkoelen. Doe het geheel nadien in een schone keukenhanddoek en wring goed uit. Er zal namelijk heel wat vocht vrijkomen.
- Meng de bloemkool met het ei, de parmezaanse kaas, tijm alsook peper en zout naar smaak. Kneed tot een bol en druk plat op een ovenplaat - voorzien van bakpapier - tot een egale bodem van ongeveer 25 cm breed.
- Bak deze gedurende 10 tot 15 minuten goudbruin.
- Bedek met pizzasaus, kaas, groenten (en eventueel vlees of gevogelte).
- Plaats de pizza tot slot opnieuw 5 tot 10 minuten in de oven.
Vind je dit allemaal een beetje geknoei? Dat hebben ze bij Albert Heijn en Delhaize goed ingeschat! Daar ligt de kant-en-klare bloemkoolbodem (merk Magioni) immers op je te wachten. Oh ja, wat betreft de toppings koos ik voor eenvoud: 4 el tomatensaus, ½ bol mozzarella, 55 gram gekookte kip stukgescheurd, een handvol kersttomaten (gehalveerd), 1tl oregano en enkele blaadjes verse basilicum. Smakelijk!
TIP - Deze pizza behoort tot de categorie van koolhydraatarme maaltijden waarmee je jouw vetmetabolisme kan trainen. Vooral interessant wanneer er duurtrainingen op het programma staan om koolhydraatreserves te sparen.