GEZONDE RECEPTEN BOORDEVOL ENERGIE

SHAKSHUKA.

Shakshuka is een waar succesgerecht dat komt overgewaaid uit Noord-Afrika en Midden-Oosten. Elke streek heeft er zowat zijn eigen variant. Wij kennen dit vooral als eenpansmaaltijd (= weinig afwas) op basis van gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus. En bovendien ... zeer gewaardeerd door (duur)sporters! Het is niet alleen erg gezond en voedzaam maar ook bijzonder rijk aan koolhydraten en eiwitten. Ideaal voor een stevige start van de dag (ja, shakshuka ontstond oorspronkelijk als ontbijt) of een smaakvolle herstelmaaltijd.

Ingrediënten (2 personen):

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 paprika's in blokjes gesneden
  • 2 teentjes look, fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel harissa
  • peper en zout
  • 6 tomaten in blokjes gesneden
  • 250 ml tomatenpassata
  • 1 theelepel rietsuiker
  • 4 grote eieren
  • 2 eetlepels bladpeterselie en muntblaadjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels korianderblaadjes
  • 2 bruine pitabroodjes

Bereiding:

Verhit de olie in een ruime pan. Voeg de ui, paprikablokjes, knoflook, paprikapoeder, komijn en harissa toe. Kruid met peper en zout. Laat garen op een middelhoog vuur gedurende 10 minuten. Vervolgens mogen de tomatenblokjes, passata en suiker erbij. Maak na tien minuten bijkomend pruttelen vier kuiltjes in de saus. Gebruik hiervoor desgevallend een houten lepel. Giet voorzicht een ei in elke holte. Het vuur mag nadien naar een lagere stand worden gebracht. Wacht tot het eiwit is gestold. De dooiers mogen zacht blijven. Werk af met munt, peterselie, koriander en eventueel wat extra peper en zout.