GEZONDE RECEPTEN BOORDEVOL ENERGIE
GEROOSTERDE AARDBEIEN & SKYR.
Hoe simpel kan een goede herstelsnack zijn: aardbeien, skyr, zure room, poedersuiker, citroen, munt, sumak en vanille. Heerlijk verfrissend na een intensieve inspanning! Het is alvast een van de favorieten binnen UCI World Tour wielerteam Visma | Lease a Bike. Een recept van de alom gekende Yotam Ottolenghi, uiteraard vertaald naar een sportieve variant.
Ingrediënten - 4 personen
- 900 gram skyr
- 140 gram poedersuiker
- 120 ml zure room
- 1 citroen waarvan 1 tl. zeste en 2 el. sap
- 600 gram rijpe aardbeien, over de lengte gehalveerd - kroontjes verwijderd
- 1 ½ el. sumak
- 10 gram munt, de helft takjes en blaadjes - de andere helft eraf geplukt en fijn gesneden in reepjes
- 1 vanillestokje, overlangs opengesneden - het merg eruit geschraapt.
- zout
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden
Roer de skyr samen met 70 gram poedersuiker en ¼ tl. zout goed door elkaar. Doe het mengsel vervolgens in een - met kaasdoek of schone theedoek beklede - zeef, dat je plaatst op een diep bord. Zet er een zwaar voorwerp op en laat het geheel gedurende 30 minuten uitlekken in de koelkast. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de bol. Hussel tot slot de zure room en de citroenrasp onder de overgebleven dikke skyr
Meng de aardbeien met de sumak, het vanillestokje en -merg, de takjes munt, het citroensap en de overgebleven poedersuiker. Stort alles in een ovenschaal van 20 cm. x 30 cm. Rooster gedurende 20 minuten en schep om halverwege de oventijd. De aardbeien zijn klaar wanneer het geheel zacht is en licht borrelt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Verwijder de takjes munt alsook het vanillestokje.
Portioneer de skyr in schaaltjes. Schep de aardbeien erover en garneer met fijne reepjes munt..