GEZONDE RECEPTEN BOORDEVOL ENERGIE

NOTEN ABRIKOZEN RIJSTREEP.

Regelmatig stellen mensen mij de vraag wat ze nu precies allemaal kunnen eten voor het sporten. Er zijn uiteraard een hoop kant-en-klare snacks beschikbaar binnen de noemer energy bars. Helaas bevatten de meeste van deze repen een heel pak aan onnodige bestanddelen waaronder vetten, maltodextrine en emulgatoren.

Voor de inspanning kies je daarom beter een snack die niet alleen rijk is aan koolhydraten maar ook grotendeels bestaat uit pure ingrediënten zoals cashewnoten, dadels of havermout.

Met deze noten abrikozen rijstreepjes wil ik jullie graag laten zien hoe eenvoudig je zelf een pre-workout-bar kunt maken voorzien van alle essentiële voedingsstoffen. De combinatie abrikoos en zout geeft een extra surplus vanwege het aanwezige natrium-kalium gehalte. Tijdens intensieve trainingen of wedstrijden verlies je namelijk veel van deze twee mineralen.

Ingrediënten (10 stuks)

  • 175 gram witte rijst (goed klevende soort)
  • 350 ml water
  • 1 theelepel zout met jodium
  • een handje walnoten
  • een handje amandelen zonder vlies
  • 75 gram gedroogde abrikozen
  • 25 gram havermoutmeel
  • anderhalve eetlepel agavesiroop
  • 1 citroen of 1 sinaasappel

Bereiding:

  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking in 350 ml water met het zout tot deze kleverig is geworden (hiervoor misschien zelfs de kooktijd wat overschrijden). Laat afkoelen.
  • Rooster ondertussen de noten in een pan. Hak vervolgens zowel de walnoten als de amandelen tot kleine stukjes.
  • Pers het sap uit de citroen of sinaasappel
  • Snijd de abrikozen fijn en doe deze samen met de gekookte rijst, het havermoutmeel, de agave siroop, het citroen of sinaasappelsap en de noten in een kom. Roer alles goed onder elkaar.
  • Druk het mengsel tot een vierkant van ongeveer 20 cm bij 20 cm. Gebruik eventueel een bakvorm. Laat verder opstijven op een koel plek of snijd ze meteen in reepjes en verpak ze per stuk.

Sport ze!

TIP! Deze repen mag je ook invriezen, zo blijven ze langer houdbaar. Haal ze eruit de dag van gebruik. In de koelkast kunnen ze slechts enkele dagen worden bewaard;